Al lijkt de vrijheid en flexibiliteit die je hebt als je thuis werkt fantastisch, je moet er wel voor waken dat je niet de hele dag achter een scherm zit. Voor je het weet zit je te ontbijten achter je laptop of je lunch naar binnen te werken tijdens een conference call. Zeker als je veel thuis werkt is het heel belangrijk om beweegmomenten in te bouwen. Hier lees je enkele tips hoe je het beste in beweging kunt blijven tijdens je thuiswerk dag.

Een actieve werkplek

Uiteraard is het goed om een ergonomische verantwoorde bureaustoel te hebben, maar pas op dat je niet teveel gaat hangen of onderuit zakken in je stoel. Je kunt er ook voor kiezen om actiever achter je bureau te zitten. Bijvoorbeeld met een ergonomische kruk, een bureaufiets of een zitbal. Met een ergonomische kruk, balanskruk of zitbal gebruik je allerlei spieren om rechtop te blijven zitten, zodat je ook in beweging bent als je achter je laptop zit te werken. Daarnaast zijn er ook allerlei fitness apparaten op de markt waarop je al lopend of fietsend je werk kunt doen.

Pauze nemen? Beweeg!

Het is heel belangrijk om op gezette tijden even pauze te nemen. Uiteraard gebruik je deze pauzes om te lunchen of koffie te drinken, maar het is heel slim om tijdens deze momenten ook te bewegen! Maak een wandelingetje tijdens de lunch, of doe wat oefeningen tijdens de koffie break. Zo kun je bijvoorbeeld de trap een aantal keer op en af lopen, squats doen naast je bureau of buikspieroefeningen op de vloer. Hier vind je een overzicht met fitness oefeningen die je gewoon thuis kunt doen, zonder apparaten.

Beweeg tijdens je werk

Uiteraard hoeft het bewegen zich niet te beperken tot de pauzes, maar kun je ook tijdens je werk actief blijven. Ga een stukje lopen tijdens een telefoongesprek of doe je online meeting vanaf de hometrainer. Ook als je behoefte hebt aan inspiratie is het veel beter om een wandeling te gaan maken, dan maar achter je bureau voor je uit te blijven staren.

Maak er een dagelijkse routine van

Het blijkt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om voldoende beweging te krijgen op je thuiswerkdag. Met een paar korte momenten gedurende de dag kom je al een heel eind. Zorg wel dat je er een gewoonte van maakt, zodat je goede voornemens niet ten onder gaan in de waan van de dag. Maak gebruik van hulpmiddelen die je beweging registreren. Bijvoorbeeld een stappenteller op je telefoon of een smartwatch. Dan visualiseer je je doelen en kun je trots zijn op jezelf!