Bij gebrek aan discipline kan thuiswerken heel lastig worden. Je hebt moeite om aan de slag te gaan en op den duur zal je werk er onder gaan lijden.

Ook al lijkt een thuiswerkdag heel aantrekkelijk omdat je veel vrijheid hebt, er moet aan het eind van de dag wel werk verzet zijn. Als je het goed organiseert is het mogelijk om thuis productiever te zijn dan op kantoor, en heb je dus minder uren nodig. Omdat je ook geen reistijd hebt kun je onderaan de streep dus best nog tijd overhouden voor andere activiteiten tijdens je thuiswerkdag. Daarvoor is wel een goede planning en discipline nodig.

Hoe pak je dat aan?

  • Zorg dat je een goede planning maakt en hou je daar aan. Het beste is om de avond van te voren een planning te maken, waarin je ook de tijd zet waarop je de volgende ochtend begint.
  • Zorg dat je doelen haalbaar en motiverend zijn. Hierdoor kost het minder moeite om aan de slag te gaan en beleef je er meer plezier aan.
  • Loop je vast of blijken je doelen te hoog ingeschat? Splits het dan op in hapklare brokken en begin met een relatief simpele taak.
  • Door meerdere kleine taken af te ronden voel je je productief en goed bezig. Dit kan een inspiratie zijn om daarna de wat complexere taken op te pakken.
  • Als je efficiënt te werk gaat heb je tijd over en kun je ook genieten van de vrijheden van thuiswerken. Maar ook als het even niet lukt kun je soms beter wat anders gaan doen. Even de zinnen verzetten en daarna weer gefocust aan het werk.