Of we nou gedwongen thuis werken door de Corona crisis, of er bewust voor kiezen om één of meerdere dagen vanuit huis te werken, iedereen die (kleine) kinderen heeft zal de uitdagingen herkennen. Hoe zorg je dat je dag niet opgezogen wordt door behoeftige kinderen en vind je een goede balans in privé en werk. In dit artikel staan een aantal tips om het thuiswerken met kinderen een stuk effectiever te maken.

Creëer een rustige werkplek

Zorg dat je afgeschermde plek hebt, waar je je kan terugtrekken uit het gezinsleven. Niet iedereen beschikt over een aparte werkkamer in huis, maar je zou ook kunnen denken aan een bureautje in de slaapkamer. Door je af te sluiten verklein je het risico om afgeleid te worden door allerlei huishoudelijke taken die je van je werk afhouden. Ook voor de kinderen is het duidelijk, als mama of papa in die ruimte zit dan we morgen we niet storen.

Baken je werktijden af

Een goede balans tussen werk en privé is helemaal van belang als je vanuit huis werkt. Voordat je het weet zit je tijdens je lunch of ’s avonds op de bank nog achter de laptop en heb je het gevoel altijd aan het werk te zijn. Plan je werktijden en stem ze goed af met je collega’s, gezin en last but not least, jezelf! En mits het noodzakelijk is voor je werk, hoef je helemaal niet altijd bereikbaar te zijn of per direct op emails te reageren. Zeker niet ’s avonds of in het weekend.

Leg de lat niet te hoog!

Rondrennende kinderen zijn niet erg bevorderlijk voor je concentratie en ze negeren is vaak ook geen optie. Hoe voorkom je dan dat je thuiswerkdag in de soep loopt? Leg de lat niet te hoog! Reken er niet op dat je een volledige dag kunt werken, en maak ook voor de kinderen een planning, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Zeker wanneer je kleinere kinderen heb. En plan je werkzaamheden op de momenten dat de kinderen slapen of zichzelf vermaken. Het kan zijn dat ze rustig spelen of bijvoorbeeld een film kijken, zodat je die tijd nuttig kunt besteden.

Een andere optie is om je kind te betrekken bij je werk. Bijvoorbeeld door het een plakje in je thuiswerk ‘kantoor’ te geven. Dan kun je ze ‘werk’ opdrachtjes geven of een tekening laten maken. Je kunt ze het gevoel geven dat ze ook iets belangrijks aan het doen zijn en afspreken dat ze papa of mama niet aldoor mogen storen, net als in een echt kantoor.

Regel een oppas

En te slotte is er ook nog de optie om een oppas al dan niet een deel van de dag in te huren. Best duur, dus niet voor iedereen mogelijk. Wellicht zijn er opa’s en oma’s die willen bijspringen of kan je kind bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Het is even uitvogelen, maar als je het goed organiseert kun je ook met kleine kinderen vanuit huis werken. Succes!