Welk beeldscherm aanschaffen voor je thuiswerkplek?

U kent het vast wel, de hele dag geconcentreerd ineengedoken achter uw laptop en ’s avonds een stijve nek of pijnlijke schouders. Het is niet voor niets dat werkgevers werkplekken voorzien van monitor, muis en toetsenbord waar u uw laptop op kunt aansluiten. Waarom zou u dat thuis dan niet doen! Zorg dus ook thuis voor een ergonomisch verantwoorde werkplek met een losse monitor die u op de juiste hoogte instelt.

Er zijn monitoren in diverse formaten, designs, resoluties, technieken en met verschillende aansluit mogelijkheden. Welke moet je kiezen? Aan de hand van je persoonlijk voorkeur helpen we in dit artikel bij het kiezen van een geschikte monitor. De resolutie speelt een rol bij het soort gebruik en de schermtechniek en uiteraard is ergonomie ok erg belangrijk bij een monitor voor zakelijk gebruik.

Schermformaat

Het schermformaat wordt gemeten in het diagonaal van het beeldscherm en aangegeven in inches. De meest gebruikte groottes zijn 24 of 27 inch. Voor de ideale kijkafstand van beeld tot oog geldt dat deze maat 3 keer de beeldschermdiagonaal is.

Omrekentabel beeldschermformaten

(Bron: HDBTconnect)

De resolutie van het beeldscherm

De schermresolutie bepaalt hoe scherp het beeld is. De resolutie wordt gemeten in het aantal pixels in de breedte maal de hoogte. Een Full HD-resolutie kent 1920 x 1080 pixels. Des te hoger de resolutie, des te meer pixels. Het formaat van het scherm samen met de beeldresolutie bepalen hoe scherp iets wordt weergegeven. Een Full HD-resolutie in een 24 inch scherm is scherper dan een 27 inch model, omdat de pixels iets dichterbij elkaar staan.

Waar moet u op letten als een monitor koopt voor uw werkplek

Er zijn zoveel verschillende soorten monitoren te koop, dat het lastig is om te kiezen. Welk beeldscherm is nou geschikt voor uw werkplek? De meeste multimedia schermen en gaming monitoren zijn namelijk niet geschikt. Het is goed om op onderstaande punten te letten bij het maken van uw keuze:

  • Ergonomie
  • Kijkgemak
  • Beeldkwaliteit

Ergonomisch beeldscherm

Een goede werkhouding is uiteraard essentieel, omdat veel mensen het grootste deel van de dag zittend achter een beeldscherm doorbrengen. Het is daarom erg verstandig om voor een ergonomische monitor te kiezen. Een ergonomisch beeldscherm kunt u in hoogte verstellen, zodat hij altijd op ooghoogte staat. Vaak kunnen ze ook draaien of kantelen. Omdat niet alle monitoren deze optie hebben kunt u er ook voor kiezen uw monitor op een flexibele bureau- of muurbeugel te bevestigen.

Kijkgemak

Omdat je een groot deel van de dag naar je beeldscherm zit te kijken, is het belangrijk dat het beeld prettig voor je ogen is. Bij de keuze voor een beeldscherm is het dan goed om te kijken of de monitor blauw licht filters en flinker-free is. In de meeste wat duurdere monitoren is deze techniek standaard aanwezig. 

Beeldkwaliteit

Het is niet voor alle beroepen van belang, maar in veel gevallen zijn een scherp beeld, hoge kleurechtheid en brede kijkhoek geen overbodige luxe. Zeker wanneer je grafisch werk doet, is dit zeer wenselijk.