Thuiswerken kan heel heel efficiënt zijn, maar het kan ook averechts werken. Als huisgenoten, familie of vrienden in de gaten hebben dat je thuis bent, zit je voordat je het weet koffie te drinken met je schoonmoeder of je zoon te helpen met wiskunde huiswerk. Dan is zomaar ineens de halve dag voorbij, en je energie niveau drastisch gedaald.

Het voelt misschien prettig om werk en privé te combineren en zelf je tijd in te kunnen delen, maar het is ook van belang dat je de tijd dat je werkt afbakent. Doe dit vooral op de momenten dat je het meest productief bent.

Sommige mensen krijgen in de ochtend het meest gedaan, maar anderen juist in de avond of nacht. Ben je tussen 3 en 5 in de middag het minst productief? Plan dan andere activiteit op dat tijdstip en je werk er omheen.

Zeker als je het lastig vind om ‘nee’ tegen zeggen tegen mensen die je om een kleine gunst vragen of even aandacht willen, is het verstandig om vaste werktijden in te plannen. Bekijk op zondag je agenda en blokkeer voor de hele week werktijden in je agenda. Soms is het goed om een hele dag te plannen, zodat je je ononderbroken op je werk kunt focussen. Soms kun je wat flexibeler zijn, maar het is wel goed om je aan de planning te houden.

Naarmate je behendiger wordt in het effectief verdelen van werk en privé tijd wordt thuiswerken steeds prettiger!

Plan je dag om productiviteit

Vaak kun je pas echt effectief werken als je wat langer achter elkaar door werkt. Bijvoorbeeld blokken van minstens 3 uur achtereen. Dit kan een uitdaging zijn, omdat je huis vaak vol afleidingen zit. Misschien heb je een hond die aandacht vraagt, is er een kind op zoek naar zijn of haar voetbal tenue. Of je kijkt naar buiten en ziet dat de ramen toch hoognodig gelapt moeten worden.

En als je dan net even vast loopt in een taak voor je werk waar de deadline pas eind van de week is, ja dan is de verleiding groot om even wat anders te gaan doen. En er is niemand die je er op wijst dat er nog meer werk op je ligt te wachten dat daardoor ook opschuift.

Wees daarom af en toe streng voor jezelf en hou je aan de planning. Je kunt je werk beter doen en voelt je daarna een stuk beter omdat je productief bent geweest én nog tijd over hebt voor ander dingen.

  • Probeer waar mogelijk afleidingen uit te schakelen. Geen appjes, telefoontjes of privé mailtjes tussendoor.
  • Tenzij je spoedeisend werk doet, is het helemaal niet noodzakelijk om altijd maar bereikbaar te zijn of per ommegaande te reageren op berichten. Schakel alles af en toe een paar uur uit zodat je goed kunt focussen.
  • Zorg dat je, voordat je begint met werken, alles wat je nodig hebt om je heen verzameld. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld nog tien keer heen en weer naar de keuken moet lopen.
  • Woon je met meerdere mensen in huis? Zorg dan dat duidelijk is dat je niet gestoord wil worden. Bijvoorbeeld door een bordje op de deur.

Voor veel mensen zal dit misschien allemaal gesneden koek zijn, maar voor diegenen die wel moeite hebben om niet toe te geven aan de verleidingen van je thuisomgeving is het goed om hier bewust mee om te gaan. Plan en wees streng, voor jezelf en voor je omgeving!