Het is belangrijk om goed beschermd te zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan zeker aan te raden. Maar welke virusscanner volstaat en is het altijd nodig om ervoor te betalen? In dit artikel helpen we je bij de aanschaf van een virusscanner.

Heb ik echt een virusscanner nodig?

Een virusscanner helpt om de risico’s te verkleinen, maar het is belangrijk om zelf ook andere maatregelen te treffen.  Zorg vooral dat je besturingssysteem, programma’s en browsers up-to-date zijn. Klik een melding voor een update dus niet weg, maar werk de software bij. Vaak gaat het om beveiligingsupdates of het dichten van ontdekte lekken. Heel belangrijk dus!

Windows

De Windows versies 8 en 10 zijn standaard voorzien van een antivirusprogramma: Windows Defender. Defender is de afgelopen jaren wel beter geworden, maar absoluut niet het beste antivirus programma. Het is dus verstandig om toch even verder te kijken. De Consumentenbond heeft een test gedaan en een lijst samengesteld met beste beste virusscanners.

Apple

Voorheen waren Apple apparaten minder gevoelig voor bedreigingen, maar begint wel verandering in te komen. Dus ook op een Mac is het verstandig om goede antivirussoftware te gebruiken. De Consument heeft een handige pagina waarop je alle door hen geteste antivirussoftware kunt vergelijken. Zo je kun je een weloverwogen keus maken.