We kunnen tegenwoordig prima vanuit welke locatie dan ook werken, maar wees wel alert op een veilige opslag en overdracht van informatie. Je bent namelijk niet binnen de beveiligde kantooromgeving en moet van buiten inloggen in de bedrijfssystemen, waardoor er andere omstandigheden ontstaan.

Door de grote toename aan thuiswerkers, zien internet criminelen nu extra kansen om toe te slaan. Je maakt het ze echter een stuk lastiger door een paar eenvoudige maatregelen toe te passen. Uiteraard moet je vooral je gezonde verstand gebruiken, maar als je onderstaande tips in acht neemt, loop je al een stuk minder risico.

Veel mensen hebben al 1 of 2 vaste thuiswerk dagen en zijn gewend om vanuit huis met het bedrijfsnetwerk te verbinden. Voor anderen zal het wennen zijn, zeker als je met je privé laptop of desktop aan de slag gaat. Omdat je in dat geval niet kan rekenen op de vanzelfsprekende beveiliging van je kantooromgeving, is het goed om aantal dingen te controleren voordat je aan de slag gaat:

  • Heb ik voldoende en de juiste beveiligingssoftware op mijn computer staan
  • Is de software die ik gebruik goedgekeurd door mijn werkgever
  • Is alle software bijgewerkt
  • Maak ik gebruik van een veilige verbinding of moet ik werken via VPN

Een virtueel privé netwerk (VPN) zorgt ervoor dat gegevens versleuteld worden, zodat u op een veilige manier in het bedrijfsnetwerk kunt inloggen. Hiermee voorkom je dat buitenstaanders gegevens die u verstuurd of ontvangt kunnen onderscheppen. Vaak verzorgen werkgevers een dergelijke VPN verbinding, maar u kunt ook zelf een abonnement afsluiten. Er zijn zowel betaalde als gratis varianten. Vergelijk hier de tien beste VPN aanbieders.

Liever een kabel dan wifi
Het klinkt wat ouderwets, maar als je computer via een vaste kabel met het internet is verbonden is je verbinding niet alleen stabieler, maar voorkom je ook dat criminelen via de wifi op je computer kunnen inbreken. Daarbij heb je ook geen last van apparaten of ander wifi verkeer die de sterkte van de signalen kunnen verstoren. Als je een computer van je werkgever gebruikt is het verstandig om deze niet aan je thuisnetwerk toe te voegen, om te voorkomen dat mogelijk aanwezige virussen op je werk laptop terecht komen.

Vergeet niet te updaten!
Het is heel belangrijk om al je apparaten die met internet verbonden zijn regelmatig te checken op updates. Dus ook printers en smart tv’s die via de wifi verboden zijn met internet! Klik dus meldingen of mails over updates niet te snel weg, want ze kunnen belangrijke beveiliging updates bevatten.

Antivirus software aanschaffen
Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan een goede stap richting veilig gebruik. Maar welke virusscanner is goed en is een betaalde versie altijd nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf van antivirus software.

Iedereen is er inmiddels wel van doordrongen dat antivirus software essentieel is om je veilig op het internet te kunnen begeven. Er is zowel gratis al betaalde software beschikbaar, maar welke is het meest geschikt voor uw situatie? De Consumentenbond helpt u bij het vinden van de juiste oplossing.